Min flytt till Paris

Bakgrund

Att flytta är i grunden ett helvete, dock med sina fördelar såsom att det blir en rejäl utrensning av gammalt sparat skräp, och att flytta utomlands ger en ytterligare extra knorr på tillvaron och att flytta till Frankrike adderar en rad spännande utmaningar som man kan vara utan men inte har en chans att slippa ifrån.

Nu ska jag inte gnälla I onödan för min flytt gick från vad jag har fattat ovanligt smidigt tack vare goda kontakter med sina egna än bättre kontakter. Tackar därför redan nu GW (som så snart han hörde att jag skulle flytta till Paris tog sitt pick och pack och flyttade hem till Sverige igen, säger väl något…) som satt mig I kontakt med Helene och vips hade jag vittring på en lägenhet i ett bra område.
Sedan får man leva med att lyan av grannarna kallas ”Résidence suédoise” (= Svensklyan, för det har länge bott svenskar där). Är dock de tu ovannämnda evigt tacksam för hjälpen de egentligen helt utan anledning erbjöd och genomförde.

Nåja, nog om det och dags att börja den här korta redovisningen av min första tid i en riktigt storstad, Paris! Jag kommer raljera en hel del men i grunden skall alla veta att jag trivs oförskämt bra och ångrar inte flytten så och även om Frankrike och fransmännen i texten får stå skott för en hel del så är det i grunden med kärlek och respekt.

Redan som liten pilt (om man nu kan räknas som pilt runt 1983) ville jag bo i Paris och Ni vet alla hur det är… Man är utomlands, förälskar sig i ett land, ort eller en person måhända men känslan är “Love this place as an vacation destination” men ett fåtal platser ger känslan av att “här kan man både bo och ha sin vardag”.
I mitt fall, än så länge, Malta, Paris (Frankrike), Agadir (Marocko) och Wien (Österrike) alla ställen som efter visit bara känts rätt.
Men som I mycket annat händer det vi kallar livet och av drömmar blir inget. Så när min nuvarande arbetsgivare lite I förbifarten frågade om jag någonsin skulle kunna tänka mig att bo I Paris kom det som en blixt från ovan och tanken ”kan man uppleva sin ungdomsdröm när man passerat gränsen för medellivslängden i Sverige år 1937?

Svaret är givetvis ja men beslutet tog tid att värka fram. Från ax till limpa var turerna många. Den blivande arbetsgivaren dröjde med ett riktigt erbjudande som gick att ta ställning till och väl landat där var tanken mer vad händer om det skiter sig? Med alla fakta på plats samlade sig ett urval frågor:

Kommer man få en sån här möjlighet igen?
Hjärtproblemen 2014, hur smart är det att flytta?
Hur pass trivs jag egentligen I Sverige? Läs: Sverige = Vinter
Förändringarna på arbetsplatsen i Stockholm där alla arbetsuppgifter jag brann för lades på andra pga omorganisation, var det framtiden? Så var det var dags att sluta i vilket fall som helst?

Ni vet hur det är, ”Du vågar aaaaaldig äta en sån rälig groda”
Men grodan slank ned och går man genom listan blev svaren på frågorna att det kanske skiter sig och jag får vända tillbaka inom ett år och bli hånad av allt och alla. Men jag skulle gräma mig än mer om jag inte testade. Sagt och gjort bättre att prova och inse att man kan åka på en käftsmäll och tvingas tillbaka till sina rötter”. Det skulle vara extremt pinsamt om det hände, jag är inte bra på att vara pinsam, men ångra sig? Nä det hade troligt varit tvärtom. Det så kallade ödet spelade undertecknad ett positivt spratt genom att jag fick jobba en månad I Paris och sedan tillbaka till Stockholm för att täcka upp under den redan planerade semesterperioden i Sverige. Vilket gav mig en chans och en möjlighet att både ångra mig eller lösa en del problem som tornade upp sig.

Så sagt och gjort! Packa ihop bohaget, boka flyttbil och dra iväg… Enkelt?
Skulle inte tro det… Vi pratar Frankrike…

Länkar till storyn

Hitta Bostad

Lära sig franska

Arbetslivet